Borderbesök

I kväll har vi haft besök av border collien Sigge, något yngre än Viktor, och hans matte. Hundarna var nya för varandra, så vi började med att låta dem träffas utomhus. Efter en lite spänd (Sigge) och stökig (Viktor) start verkade det som om de fann varandra och lekte bra både ute (jaktlekar där Viktor intressant nog var den som lät sig jagas – han brukar annars föredra att vara den jagande parten, under ivrigt skällande) och senare när vi kom in.

Kasper var också intresserad, men visade tyvärr prov på sitt (ännu mer i yngre dagar) överdrivna sexuella intresse. Det där med hane eller tik är inte så noga … Sigge sa inte så mycket om saken, men det blev en aning jobbigt, så Kasper fick finna sig i att bli instängd i sovrummet. Och eftersom han hade svårt att finna sig i det – något han medelst ljudliga protester lät förstå – fick han efter ett tag sällskap av ett rejält märgben. Med en nästan 14-årig hund tänjer man gärna på sina kriterier på gott uppförande, har jag märkt …

sigge3.jpg

Sigge poserar för kameran.

sigge_viktor.jpg

Sigge demonstrerar konsten att vinka, och Viktor försöker göra likadant (fula blixtskuggor på bilden tyvärr).

7 svar på ”Borderbesök”

 1. Kul med nya hundkompisar! Det är intressant med hundar som rider mycket. Många hävdar ju att det är ett dominansbeteende men jag tycker oftast att det verkar vara mer ett sexuellt beteende, men vem vet? Och det kan onekligen var lite besvärligt ibland;) Längtar till torsdag:D

 2. Ja, det där med att ridande är ett dominansbeteende har man ju fått sig itutat, men jag är övertygad om att det lika ofta, eller oftare, handlar om att få utlopp för sexuella beteenden utan minsta inslag av dominans. Jag har ju haft två hanhundar i många år förut – de red på varandra ibland (åt båda hållen), och mitt intryck var att det i stort sett alltid var så att de helt enkelt blev kåta, inte att de försökte trycka ner varandra.

  Numera brukar jag låta Kasper hållas när han rider på Viktor (det händer inte så ofta att det blir jobbigt), för det är enda gången han riktigt engagerar sig i Viktor på ett positivt sätt. Annars är det mest Viktor som försöker leka med Kasper, till exempel sliter honom i halsskinnet tills han skriker … Men när Kasper börjar rida på Viktor slingrar Viktor sig undan och nafsar tillbaka, så det blir mer som en ömsesidig lek. Ibland i de situationerna slickar Kasper Viktor i örat, och då blir Viktor alldeles stilla – ser faktiskt riktigt gulligt ut!

  Den här väl spridda uppfattningen (myten?) att sexuella beteenden hanhundar emellan handlar blott och bart om dominans har kanske mer att göra med iakttagarnas ovilja/oförmåga att ”se” (eller förstå) att homosexuella beteenden är vanliga även bland djur?

  Det ska bli skoj att träffas och träna, tycker jag med. Jag behöver det!

 3. Det är ju inte helt ovanligt med dvärghundar som juckar på gosedjur och liknande. Tror inte att en yorkshireterrier är så korkad att den tror att en soffkudde eller nalle är en artfrände som behöver tuktas lite!
  Fick förresten för en tid sedan en länk om en sexleksak för hundar, ett slags hundattrapp.

 4. Haha, sexleksak för hundar – jag kan just se framför mig hur jag skulle lösa mitt platsliggningsproblem med Kasper (då när det var aktuellt) genom att låta honom ”leka” med den som belöning för platsliggande! (Jag är dock inte säker på att han hade gått igång på en sådan – även om han inte är så noga med kön och ännu mindre eventuella löpperioder så tycks han ändå föredra levande varelser som föremål för sin lusta …)

 5. Tack för de uppmuntrande orden! Ja du har nog rätt i att det behövs en felsignal på durationsmomenten och jag gillade motiveringen! Stackare som är sjuk, hoppas att du kryar på dig så att du också kan gå ut och mysa i snön:)

 6. Skönt att det är fler än jag som tränar dåligt ibland men det är som du säger bara att ta nya tag! Ja pipljuden är inte lätta men ack så lärorika;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *