Täcket som blev doping

SKK:s dopingkommitté har fattat ett kontroversiellt beslut: att klassa hundtäcket Back on Track, som marknadsförs med påståenden om smärtlindrande egenskaper, som doping, och att man därför inte ska få tävla inom 14 dagar efter att hunden haft ett sådant täcke på sig. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig, utan beslutet har ifrågasatts och diskuterats i mer eller mindre upprörda ordalag, i agilitykretsar och på olika bloggar, till exempel Åsas och Evas.

Jag tycker också att det är ett märkligt beslut. Visserligen finns det absolut skäl att vara tuff i bedömningen av åtgärder som på olika sätt kan dölja att en hund är skadad/har ont och därför inte ska starta på tävling, men för mig finns det en klar gräns mellan behandlingar som akupunktur och kiropraktik (som nämns som otillåtna metoder i det nationella dopingreglementet), som utförs i primärt smärtlindrande syfte, och åtgärder som främst används i skadeförebyggande syfte och för att öka hundens komfort och välbefinnande, även om de också kan ha en smärtlindrande funktion. Till de senare hör till exempel värme, massage (och förresten annan typ av beröring – vi kanske inte ska få kela med våra hundar längre för att det faktiskt kan ha en lindrande effekt på eventuella smärtor?), stretching och helt vanlig uppvärmning.

Jag har själv ett BoT-täcke som jag skaffat enbart på grund av dess goda värmeegenskaper, för att hålla hunden varm när den är i stillhet i kyla. Det man angriper är väl egentligen företagets marknadsföring, som jag i och för sig tycker är överdriven (i alltför hög utsträckning betonar de skadeläkande egenskaperna, med ett tämligen magert vetenskapligt underlag). Men konsekvenserna om man applicerar det här tänkesättet på alla skadeförebyggande åtgärder som även kan lindra redan uppkommen smärta blir fullkomligt absurda. Bara det att man värmer upp hunden ordentligt inför en aktivitet – något väl alla måste vara överens om att ansvarsfulla hundägare inte bara får utan också bör göra – kan nämligen ha den effekten (till exempel kan en lindrig hälta som syns före uppvärmning helt försvinna).

För att komma åt det verkliga problemet vore det enligt min mening bättre om man blev noggrannare med kontrollen av att hundar som startar på tävling/prov inte uppvisar rörelsestörningar eller andra tecken på smärta eller sjukdom. Detta regleras förstås inte i dopingreglementet utan i de vanliga tävlingsreglerna (och regeln som sådan finns redan där). Om det sedan visar sig att den tävlande har använt någon otillåten metod (enligt dopingreglementet: medikamentell, kirurgisk eller alternativmedicinsk behandling som häver smärta eller påverkar sjukdomsprocess) så bör regelbrottet rimligtvis bedömas hårdare, eftersom det avslöjar att hon eller han varit fullt medveten om hundens problem, men ändå startat hunden.

2 svar på ”Täcket som blev doping”

  1. Hej Helena! det var verkligen längesen! Skoj å höra ifrån dig! Hoppas få se den lille Viktor framöver, man får ju lite ont i hjärtat av att se en sån sötnos… 🙂

  2. Läste också om det där och det känns lite märkligt!

    Hoppas du får en superskön Valborg!

    Kram från mig och Pejla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *