Viktor två år

I lördags fyllde Viktor två år. Vi hade lovat barnen kalas, och det blev det också framåt kvällen, när jag tog en paus i lägenhetsstöket inför försäljningen. De hade fått köpa varsin leksak, inslagna i fina paket, och lillhusse hade dessutom kompletterat med ett litet block post it-lappar i form av pilar.  Båda barnen fick varsitt sådant block (för 10 kr styck) av mig i julklapp, och det var lite oväntat en av de mest uppskattade julklapparna – man kan nämligen bygga roliga banor genom att sätta upp pilar lite överallt. Men jag visade också hur Viktor kunde frysa nosen på en post it-lapp, och jag antar att det var det som inspirerade till presenten.

Lillhusse var också den som uppmärksammade att Viktor hade namnsdag i förra veckan, så vi har haft flera bemärkelsedagar det senaste.

I övrigt blir det inte mycket hundaktiviteter alls just nu, då jag har så grymt mycket att göra inför lägenhetsförsäljning och så småningom flytt. Jag har ständigt dåligt samvete. Den senaste månaden har vi i första hand lagt träningstid på Viktors svåraste gren, den att vara lugn och hålla tyst. Jag kan inte påstå att framgångarna är särskilt påtagliga, även om det finns vissa ljuspunkter. Det är svår träning tycker jag, framför allt då den handlar så mycket om känslor, hos hund och förare. Att den sammanlagda tiden för aktivering och träning ligger i underkant underlättar inte.

Som många andra har jag under hösten läst Control Unleashed av Leslie McDevitt, och inspirerats av hennes övningar för att hantera och träna reaktiva och ”taggade” hundar.  Jag har också experimenterat en del med koppelgåendet – ett av de första symtomen när Viktor varvar upp sig (med McDevitts terminologi: kommer över sin tröskel, har för många av sina triggers närvarande) är att han stretar och drar i kopplet – och har en del tankar kring det som jag kanske utvecklar senare, när jag eventuellt sett att de fungerar i praktiken också.

Men tills vidare kommer det nog att fortsätta vara magert med skrivandet i den här bloggen, då det varken finns mycket att skriva om eller tid att göra det.

4 svar på ”Viktor två år”

 1. Åh vad roligt att höra ifrån dig! Jag skickar en stor grattiskram till Viktor! Hur är det med Kasper, hänger han med fortfarande?

  Vad spännade med flytt, jag hoppas att det lugnar ner sig för dig framöver.

  Jag hoppas att du återkommer i koppelträningsärendet, det skulle vara intressant att läsa mer om det!

  Jag är väldigt förtjust i Control Unleashed, tycker att den är riktigt bra!

  Ha det så bra!

  Martina

 2. Ja, Martina, jag får se om jag får tid och håg att skriva ner något av allt som nu bara surrar i huvudet. Men jag tror inte du skulle ha så mycket att lära, du som jobbat så mycket med det. Ni är jätteduktiga! Även om jag inte skriver så ofta här läser jag och följer med på andra bloggar, och jag är mycket imponerad av ditt enträgna arbete med Villgott!

  Kasper hänger med än och är pigg på vissa sätt, men börjar också bli ganska gaggig och har fixa idéer som kan bli tämligen nervpåfrestande.

 3. Grattis till Viktor, lite i efterskott. 🙂 Och ett post-it-block måste ju vara den optimala presenten till en klickerhund? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *